close
SeyahatTürkiye

Etkileyici Tarihiyle : Gelibolu Yarımadası

Çanakkale ve Şehitlikler gezisi benim içimde bir uktedir, neden derseniz herkes ilkokul veya lise yıllarında gitmiş görmüş burayı okul gezileriyle. Artık benim okullar mı götürmüyordu yoksa bizimkiler mi izin vermemişti de gitmemiştim hatırlamıyorum ama yaş olmuş 28 ben daha yeni gidebildim, çok ayıp 🙁

Yazıya Çanakkale ve Gelibolu Yarımadasını birleştirip anlatacak şekilde başlamıştım ki, Gelibolu Yarımadasını anlattığımda bile oldukça uzun bir yazı olduğunu farkettim, ve bu sebeple Çanakkale Merkez ve Truva bölgesini ayrı bir yazıda anlatmaya karar verdim, yoksa sıkılıp muhtemelen yazının sonunu göremeyecektiniz 🙂

İstanbul’dan sabah yola çıkarak ilk hedefimiz olan Gelibolu Yarımadasına 3buçuk saatlik bir yolculukla vardık. Çanakkale’de gezilecek yerler listemiz doluydu ve ekim sonu olması sebebiyle ha yağdı ha yağacak dediğimiz bir hava vardı. Gezdiğimiz yerlerin konumlarını her zamanki gibi yazının en altındaki haritada bulabilirsiniz. Keyifli okumalar 🙂

Gelibolu Yarımadası Gezilecek Yerler

Akbaş Şehitliği

akbas_sehitligi_1

İstanbul’dan gelişte ilk bu şehitliğe rastlıyorsunuz yol üstünde. Akbaş bölgesinde bulunan hastanelerde, Çanakkale savaşları esnasında yaralanan ve tedavileri sırasında şehit düşen ya da değişik hastalıklıklar sebebiyle tedavi olamadan şehit düşen 1213 askerin, 459 tanesinin adı dik taşlarda, 754 tanesinin adı ise her iki yanda bulunan duvarlarda yazılıdır. Gelibolu yarımadasında görebileceğiniz şehitliklerin bazıları gerçek bazıları ise sembolik şehitliklerdir. Akbaş Şehitliği ise gerçek şehitliklerden bir tanesidir.

akbas_sehitligi_2

Bigalı Kalesi

bigali_kalesi

1800’lü yılların başlarında İngiliz donanması, hiç bir direniş görmeden Çanakkale Boğazını geçerek İstanbul Adalar civarına kadar ilerleyince, boğaz savunmasının yetersizliği gündeme gelmiş ve padişahın talimatıyla Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri olan Nara Burnu – Bigalı Deresi hattı arasında kalan ve denizciler için geçişin en zor olduğu bu bölgede, karşılıklı olacak şekilde Bigalı ve Nara kaleleri yaptırılmış. Çanakkale savaşları sırasında silah tamirhanesi olarak da kullanılan Bigalı Kalesi şu an harabe halinde malesef ki.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Yarımadanın en ünlü yeri şüphesiz ki Tarihi Milli Park’dır. 33bin hektarlık bir alanı kapsayan park tabiri caizse gez gez bitmiyor, hatta resmen en meşhur şehitliği es geçmişiz. Aralarda küçük küçük de bir çok şehitlik görebilirsiniz ama ben hakkında bişeyler bildiklerimi ve en önemlilerden bahsedeceğim.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

canakkale_destani_tanitim_merkezi_1

Milli Parka girdikten 6 km sonra karşınıza çıkıyor Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi . İçerisinde Çanakkale Savaşı’nda kullanılan malzemelerin sergilendiği iki katlı bir sergi salonu, savaşla ilgili yayınlanmış eserlerin toplandığı bir kütüphane, 2si 3 boyutlu gösterim yapan, 11 adet canlandırma odası, ve hareketli platformlarla savaşın en önemli kesitlerinin yer aldığı 63 dklık bir gösterim yapılan 3 ayrı oda  mevcut. Gösterim saatleri bize pek uymadığından izleyemedik fakat, bir dahaki gidişimde kesinlikle izlemek istiyorum.. Sizi sergiden bir kaç fotoğrafla baş başa bırakayım ozaman.

Büyük Anafarta Şehitliği

buyuk_anafartalar_sehitligi

Anafartalar cephesindeki şehitler, Büyük Anafarta Köyü mezarlarına gömülmüşler ve köy mezarlığı aynı zamanda şehitlik olmuş.

57. Piyade Alayı Şehitliği

57nci_piyade_alayi_sehitligi

Mustafa Kemal Atatürk 25 Nisan 1915 sabahı Conbayırına doğru ilerleyen düşmana karşı 57.Piyade Alayı ile taarruza başlarken “Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum,biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir,başka komutanlar hakim olabilir.”emrini vermiştir.Bu coşku ile şahlanan Mehmetçikler donanmanın yoğun ateşi altında yılmadan sürdürdükleri taarruz ile düşmanın Cesaret  Tepe’ye kadar geri atmışlardır.

Conk Bayırı

conk_bayiri_1

Beni en çok etkileyen yerlerden oldu burası, burdaki siperleri görüp, bu alanı gezince gözlerinizin dolmaması mümkün değil bence.

Arıburnundaki düşman kuvvetleri,aldıkları takviyeler ile dahada güçlenmiş olarak 6 Ağustos 1915 günü Conkbayırına doğru yeniden taarruza başlamışlardır.Gece gündüz aralıksız devam eden kanlı muharebeler sonunda iki taraf da ağır kayıplar vermiş ve Türk askeri düşmanı 9 Ağustos 1915 akşamı conkbayırı tepeler hattına 25m mesafede durdurmayı başarmıştır.

Yazıtlar

yazitlar_1

Milli Parka girdiğinizde yol kenarlarında bir çok yazıt görebilirsiniz. Hepsi tarihten bir parça, hepsi o günlerden kalan bir anı. Anlatamıyorum görmeniz lazım, o zaman sizi resimlere alalım 🙂

 

Bigalı Köyü / Atatürk Evi

bigali_2

Bu köye bayıldım ben, çok değişik gerçekten, köyden “kendi küçük ama tarihteki yeri büyük” diye bahsedilir. Köy Çanakkale savaşları esnasında 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargah olarak kullanıldığından, çok önemli bir yere sahip. Türk bayraklarıyla donatılmış sokaklardan geçerek , Atatürk’ün kaldığı evi ziyaret edebiliyorsunuz. Biz gittiğimizde normalde açık olması gereken müze kapalıydı ve halk biraz sitemkardı bu konuya, evin depremde zarar gördüğü gerekçesiyle içindekiler götürülmüş ve geri gelmemiş bir türlü. Dolayısıyla iç kısmını gezemedik, sadece bahçesinde sergilenen eserleri ve resimleri görebilme fırsatımız oldu.

Atatürk Evi’nin Fotoğrafları


Bigalı  Köy’ünden Kareler

Kilitbahir Kalesi ve Tabyaları

kilitbahir_3

Kilitbahir Kalesi, 1452’de Fatih Sultan II. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bu iki kale, Fatih’in o zaman kuşattığı İstanbul’a yardım etmek için Avrupa’dan gelen donanmalara karşı Boğaz’ı savunmuştur. Detaylar için tık tık…

Kale yaklaşık 5 senedir restorasyon çalışmalarıyla debelendiği için malesef içini gezemedik, hatta güzel bir fotoğrafını bile çekemedim, bir dahaki gidişimde eğer tamamlanmış olursa, fotoğrafı sizin için güncelleyeceğim, söz..

Tabyaların Fotoğrafları

 

*Alıntıların detaylarını bulabileceğiniz adres için tık tık…

Vaktimizin Yetmediklerinden

  • Şehitler Abidesi : Milli Parkın içinde o kadar çok şehitlik görüyorsunuz ki, kafanız karışabiliyor. Bizim yaptığımız gibi adanın en uç noktasında ve en meşhur olan bu sembolik şehitliğe gitmeyi resmen unuttuk. Bunu da sizi için güncelleyeceğim bir dahaki gidişimizde. Haritada yerini işaretliyorum, gitmek isteyenlere faydası olur umarım.

 

Yazının sonuna gelmişken, facebook sayfamı beğenip, instagram profilimi takip etmeyi unutmayın 🙂 Yazıyla ilgili düşüncelerinizi ya da varsa sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Etiketler : bigalı köyübigalı köyü atatürk evibigalı köyü atatürk müzesiçanakkaleçanakkale geliboluconk bayırıgallipoligelibolugelibolu gezi rehberigelibolu gezilecek yerlergelibolu milli parkıgelibolu tarihi milli parkıgelibolu yarımadasıgelibolu yarımadası tarihi milli parkıkilitbahir kalesikilitbahir tabyalarişehtilikler

1 Yorum

  1. Bir şey sormak istiyorum Çanakkale ye turla gitmiyoruz özel arabamizda yok nasıl gezebiliriz.Şehitlikler arasında belediye otobüsleri varmı acaba

Yorumlar buraya :)