close
AmerikaFaydalı Bilgiler

Green Card Lotosu : Korkmayın, Kendiniz Başvurun

DV-2020 için güncellendi..

Yıllarca maillerimizin ve girdiğimiz sitelerin pop-up’larının korkulu rüyası Green Card Lotosu,  yok kazandınız, yok 1 milyon şanslı kişiden biri siz oldunuz, bunların hiç birine kanmıyoruz ve paşa paşa yazının devamını okuyup kendi başımıza başvurumuzu yapıyoruz. Green Card Lottery, diğer bir adıyla Yeşil Kart Çekilişi ya da Yeşil Kart Lotosu  dediğimiz şeyi önce anlamak gerekiyor. Green Card  Nedir ? Bu çekiliş neyin nesidir ? Kazanırsam ne olur ? Başvuruda ne lazım ? gibi bir sürü soru var evet, ama hepsinin üstünden sırasıyla geçicem, herhangi bir sorunuz olursa da yazının altına yorum bırakabilirsiniz..

Green Card Nedir ?

Green Card yani Yeşil Kart, sahibi olan kişiye, hatta eşi ve 21 yaş altındaki evlenmemiş çocukları da dahil, Amerika’da bir ömür boyu, oturma ve çalışma hakkı tanıyan bir ayrıcalıktır. Green Card sahibi kişiler ABD’de seçme seçilme hakkı hariç diğer tüm haklara sahip olur. Bunun yanı sıra da 5 sene boyunca yılın yarısından fazlasını Amerika’da geçirdikten sonra, Amerika vatandaşlığı için de başvuru yapabilmek hakkınız doğar. Green Card almanın bir çok yolu var belki ama, en ucuz yolu aşağıda da bahsedeceğim çekiliş.

Green Card Lottery (Yeşil Kart Çekilişi) Nedir ?

Green Card Lottery (Yeşil Kart Çekilişi), Diversity Visa Program şeklinde de anılan , Amerika Birleşik Devletleri Göçmen Bürosu tarafından, ülkenin nüfusundaki kültür çeşitliliği artırmak amacıyla, her yıl ekim ayında başlayıp bir ay süre ile başvuruların alındığı, ve sonunda dünyanın bir çok farklı ülkesinden yaklaşık 55.000 yabancı ülke vatandaşına Green Card sahibi olma imkanı sağlayan bir çekiliştir. Çekiliş diyoruz çünkü bilgisayar tarafından rastgele bir seçim sonucunda kazananlar belirleniyor. Başvurmak tamamen ücretsizdir, az miktarda bile ingilizce bilgi ile doldurulabilecek sorular içermektedir. Soruların detaylarına da gireceğim merak etmeyin 🙂

Green Card Lottery (Yeşil Kart Çekilişi) Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1.Çekiliş Başvuru Tarihi Ne Zaman ?

Ekim ayının başından, Kasım ayının 2.haftasının başına kadar başvurular devam eder. Örneğin; DV-2020 için başvuru tarihleri 03 Ekim 2018 ile 06 Kasım 2018 arasındadır.

2.Çekiliş Başvurusu Ücretli midir ?

Kesinlikle HAYIR. Etrafta bir sürü, danışmanlık, ajans, firma olsa da bunlara inanmayın, kanmayın ve para vermeyin. İngilizce bilmemenizden kaynaklı yardım almanız gerektiğini düşünseniz de, Göçmenlik Bürosu’nun sitesinde bile, kesinlikle tek başınıza başvuru formunuzu doldurmanız önerilmektedir.

3.Çekiliş Başvurusu Hangi İnternet Adresinden Yapılır ?

Başvuruyu https://www.dvlottery.state.gov/ adresinden yapabilirsiniz. Siteye başvuru tarihleri arasında girdiğiniz zaman, kendi dilinizde açıklamaların olduğu dökümana ulaşmak için önce DV-2020 Instructions butonuna tıklayıp, ardından alt kısımda çevirilerden Türkçe‘yi seçtiğimiz zaman, açıklamaların bulunduğu yönergeye ulaşabiliyoruz. Tabi ben sizin için buraya kısa yolunu ekliyorum, yönerge için tık tık…  Ama tabi bu şu an güncel olduğu için 2019 yılının yönergesi, siz garanti olsun yine de bahsettiğim yolu takip ederek ulaşmaya çalışırsanız daha kesin olur.

İngilizcem iyi, yazıyı da okuyasım yok diyorsanız, adım adım başvurunun anlatıldığı youtube sayfası için tık tık..

Yönergeyi kesinlikle baştan sonra okuyun, zaten çok uzun bir döküman değil, üşenmeyin ..

4.Kimler Başvurabilir ?

  • Başvuruya uygun ülkelerden birinin yerlisi olmalısınız. (Türkiye bu ülkeler arasında olduğu için sıkıntımız yok
  • Eğitim ve/veya meslek koşullarının uygun olması gerekiyor. Ya ilk, orta ve lise toplamda 12 yıllık eğitiminizi başarılı bir şekilde tamamlamış olmalısınız, ya da son 5 yılda 2 yıllık iş tecrübenizin olması gerekiyor. Yönergeden aldığım detayları alıntı bölümünde bulabilirsiniz.

1. Koşul: DV programına katılım için başvuruya uygun ülkelerden birinin yerlisi olmalısınız: Başvuruya uygun bir ülkede doğmadıysanız vizeye uygun olabilmeniz için iki yol daha vardır:

  • Eşiniz uygun olan ülkelerin birinde doğduysa eşinizin doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Ancak bu durum, her iki eşin de adlarının ilk başvuru esnasında belirtilmiş olması ve aynı zamanda vizelerini aldıktan sonra yine aynı anda ABD’ye giriş yapmaları şartı ile geçerlidir.
  • Kuraya katılmaya uygun olmayan ülkelerden birinde doğduysanız fakat anne veya babanız o ülkede doğmamışsa veya doğduğunuz sırada o ülkede yasal olarak yerleşik değillerdiyse, anne veya babanızın doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Ancak anne veya babanızın doğum yeri olan ülkenin DV programına katılmaya uygun ülkeler arasında olması gerekmektedir.

2. Koşul: Her başvuru sahibi DV programının gerekliliği olan eğitim ve/veya meslek koşullarını aşağıdaki şekilde yerine getirmelidir:

  • En az lise veya dengi bir eğitim görmüş olmak, ki bu koşul 12 yıllık resmi ilk, orta ve lise eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlanmış olmasını gerektirir; VEYA
  • Son 5 (beş) yıl içinde belirli bir eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 (iki) yıllık bir iş deneyimine sahip olmak. Dışişleri Bakanlığı iş deneyiminin yeterliğini belirlemek için Birleşik Devletler Çalışma Bakanlığı’nın O*Net Online (https://www.onetonline.org) veri tabanını kullanacaktır.

 

5.Başvuruda Kullanılacak Fotoğraf Nasıl Olmalıdır ?

Fotoğrafın nasıl olması gerektiği ile ilgili Yönerge’de oldukça açıklayıcı kısımlar var. Elinizde son 6 ayda çekilmiş bir fotoğrafınız var ise, bunu https://www.dvlottery.state.gov/ adresindeki Photo Tool butonuna basarak, kesebilir ve uygunluğunu kontrol edebilirsiniz.

Yönergenin içindeki fotoğrafla ilgili bölümleri alıntı olarak paylaşıyorum aşağıda;

Fotoğrafta İstenilen Nitelikler:

Başın Duruşu

  • Kişi doğrudan fotoğraf makinasına bakıyor olmalıdır.
  • Baş, yukarı, aşağı veya yanlara eğilmiş olmamalıdır.
  • Baş boyutu (saç da dahil olmak üzere başın üstünden çenenin ucuna kadar olan kısım) fotoğrafın yaklaşık %50 ila %69’ını kaplamalıdır. Göz yüksekliği (fotoğrafın altından göz seviyesine kadar olan kısım) fotoğrafın %56 ila %69’unu kaplamalıdır.

Dijital Fotoğraf Boyutları Örneği için tık tık…

Fotoğraf Özellikleri

  • Açık Renk Fon (Perde) : Fotoğrafı çekilen kişi açık renk, desensiz bir fonun (perdenin) önünde olmalıdır.
  • Netlik : Fotoğraf net olmalıdır.
  • Gözlük : Fotoğrafı çekilen kişi fotoğrafta güneş gözlüğü veya benzeri yüzü kapatan nesneler kullanmamalıdır.
  • Baş Örtüleri ve Şapkalar : Fotoğrafta baş örtüsü veya şapka giyilmesi sadece dini inançlar sebebiyle giyiliyorsa kabul edilebilir. Bu durumda dahi kişinin yüzünün hiçbir kısmı kapanmamalıdır. Dini olmayan herhangi bir saç bandı, örtü veya benzeri başlıklar kullanılmamalıdır. Askeri, havayolu veya diğer personel şapkalarını kullanan kişilerin fotoğrafları kabul edilmeyecektir.

Teknik Şartlar

  1. Yeni bir dijital fotoğraf çekimi :  Eğer yeni bir dijital fotoğraf çekilecekse aşağıdaki şartlara uygun olarak çekilmelidir.
    • Fotoğraf Dosyası Formatı: Fotoğraf JPEG formatında olmalıdır (dosya uzantısı “jpg” olmalı).
    • Fotoğraf Dosya Büyüklüğü: Fotoğrafın dosya boyutu en fazla 240 kilobit olmalıdır (240 KB).
    • Fotoğraf Çözünürlüğü: Kabul edilebilir genişlik en az 600 x 600 en fazla 1200×1200 piksel ebatlarında olmalıdır. Fotoğraf piksel çözünürlüğü kare şeklinde olmalıdır (yüksekliği ve genişliği aynı olmalıdır).
    • Fotoğraf renk yoğunluğu: Resim 24-bit/piksel renkli olmalıdır. Siyah-beyaz veya 8-bit gri tonlarındaki fotoğraflar kabul edilmeyecektir.
  2. Mevcut bir fotoğrafın taranması: Basılmış bir fotoğraf taranacaksa yukarıda belirtilen niteliklere sahip olmalıdır. Eğer basılı fotoğraf basım renkleri ve belirtilen niteliklere sahipse fotoğrafı aşağıda belirtilen özellikleri kullanarak tarayınız.
    • Tarayıcı Çözünürlüğü: 300 dpi çözünürlükte taranmalıdır.
    • Fotoğraf Dosyası Formatı: Fotoğraf JPEG formatında olmalıdır. (dosya uzantısı “jpg” olmalı)
    • Fotoğraf Dosya Büyüklüğü: Fotoğrafın dosya boyutu en fazla 240 kilobit olmalıdır.
    • Fotoğraf Çözünürlüğü: 600 X 600 piksel – 1200×1200 piksel
    • Fotoğraf renk yoğunluğu: 24-Bit renkli (Not: Siyah-beyaz, tek renkli veya gri tonlu fotoğraflar kabul edilmeyecektir.)

 

6.Başvuruya Nasıl Başlanır ?

Fotoğrafımız da hazırsa, başvurumuza başlayabiliriz. Başvuruya başlamak için https://www.dvlottery.state.gov/ adresindeki Begin Entry butonuna tıklıyoruz, karşımıza çıkan resimdeki doğrulama kodunu kutucuğa giriyoruz ve sorulara cevap vermeye başlıyoruz.

7.Başvuruda Hangi Sorular Sorulur ?

Sorular, 3. maddede bahsettiğim yönergede sırasıyla anlatılmıştır. Yine kolaylık olması açısından aşağıdaki alıntı kısmına ekliyorum. Soruları cevaplarken türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin, nolur nolmaz 🙂 Formdaki 14 soruyu cevapladıktan sonra Continue butonuna tıklayarak, başvuruda girdiğimiz bilgileri kontrol edebileceğimiz bir sayfa açılıyor, eğer bir yanlışlık yoksa Submit butonuna tıklayara başvurumuzu sonlandırıyoruz.

1. İSİM – Soyisim, ilk isim, orta isim. Adınız pasaportunuzda geçtiği şekliyle yazılmalıdır.

2. CİNSİYET – erkek veya kadın

3. DOĞUM TARİHİ – gün, ay, yıl

4. DOĞDUĞUNUZ ŞEHİR.

5. DOĞDUĞUNUZ ÜLKE – Doğum yerinizin şu anda bağlı olduğu ülkeyi yazınız.

6. DV PROGRAMINA KATILIM İÇİN UYGUN OLDUĞUNUZ ÜLKE – Programa katılım için uygunluk ülkeniz normal şartlarda doğduğunuz ülke olacaktır. Uygunluk ülkeniz yaşadığınız yerle ya da, eğer doğduğunuz ülkeden farklıysa, şimdiki vatandaşlığınız ile ilgili değildir. Uygunluk ülkeniz görüşmenizi yapmak istediğiniz yer de değildir. Eğer DV programına katılıma uygun olmayan ülkelerden birinde doğmuşsanız başka bir şekilde vizeye uygun olup olamayacağınız ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular’a bakabilirsiniz.

7. KATILIMCI FOTOĞRAF(LAR)I –. Kendinizin ve eğer varsa eşiniz ve tüm çocuklarınızın son altı ay içinde çekilmiş fotoğraflarını eklediğinizden emin olunuz. İstenilen fotoğraf özellikleri ilgili teknik açıklamalara bakınız. Halen Amerikan vatandaşı ya da Yeşil Kart sahibi olan eş ve çocuklarınızın fotoğraflarını eklemenize gerek yoktur; ancak eklemeniz herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Grup fotoğrafları kabul edilmeyecektir; her bir birey için ayrı fotoğraf eklenmelidir. Fotoğraflarınızın üzerinde oynanmış olduğu ya da istenilen özelliklerde olmadığı durumlarda başvurunuz geçersiz sayılabilir ya da vize başvurunuz reddedilebilir. Geçen yıl yapılan programda (DV-2017) kullanılan fotoğrafın aynısını bu seneki başvuruda kullanmak başvurunun geçersiz sayılmasına sebep olacaktır.

8. POSTA ADRESİ – Postayı alacak kişinin adı, Açık adres 1. satır, Açık adres 2. satır, Şehir/Kasaba, Bölge, Posta kodu, Ülke.

9. ŞU ANDA YAŞADIĞINIZ ÜLKE

10. TELEFON NUMARASI – Tercihe bağlı

11. E-POSTA ADRESİ – Doğrudan erişiminiz olan ve gelecek sene Mayıs ayında kazanaların açıklanmasından sonra da erişiminizin olacağı bir e-posta adresi veriniz. Kurayı kazanırsanız ve Başvuru Durumu Kontrol web sitesi üzerinden kazandığınıza dair yapılan bilgilendirmeye cevap verirseniz Dışişleri Bakanlığı ile olacak daha sonraki yazışmalarınız e-posta yolu ile olacaktır ve göçmen vize görüşmenizle ilgili detayların Başvuru Durumu Kontrol sayfasında mevcut olduğu bilgisi de size e-posta yoluyla bildirilecektir. Dışişleri Bakanlığı kurayı kazandığınıza dair hiçbir zaman eposta yolu ile bildirim yapmayacaktır.

12. BUGÜN İTİBARİYLE TAMAMLAMIŞ OLDUĞUNUZ EN SON EĞİTİM SEVİYESİ – (1) Sadece ilkokul, (2) Lise terk, (3) Lise diploması, (4) Meslek yüksekokulu, (5) Üniversite terk, (6) Üniversite diploması, (7) Yüksek lisans terk, (8) Yüksek lisans diploması, (9) Doktora terk, (10) Doktora diploması.

13. BUGÜN İTİBARİYLE MEDENİ HAL – (1) Bekar, (2) evli ve eşi Amerikan Vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi olmayan, (3) evli ve eşi Amerikan Vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi olan, (4) boşanmış, (5) dul, ya da (6) yasal olarak ayrı yaşayan. Eşinizin ismini, doğum tarihini, cinsiyetini, doğduğu şehri, doğduğu ülkeyi ve sizinkiyle aynı özelliklere sahip fotoğrafını başvurunuza ekleyiniz. Vize alabilecek durumda olan eşin başvuru formuna eklenmemesi esas başvuru sahibinin vize görüşmesi sırasında diskalifiye olmasına sebep olacaktır. Bu durumda başvuruya dahil edilen tüm aile fertlerinin vizeleri de reddedilecektir. Halen ayrı yaşadığınız eşinizi mahkeme tarafından yasal olarak verilmiş bir ayrı yaşama kararı olmadığı durumda başvurunuza eklemelisiniz. Amerikan Vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi eşler için vize gerekmemektedir. Bu sebeple “evli ve eşi Amerikan Vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi olan” seçeneğini seçtiğiniz durumda size eşiniz ile ilgili ek sorular sorulmayacaktır.

14. ÇOCUKLARIN SAYISI – Sizinle birlikte ikamet etmiyor veya DV programı ile göçmenlik hakkı almak istemiyor olsalar bile 21 yaşından küçük ve evli olmayan tüm çocuklarınızın isimlerini, doğum tarihlerini, cinsiyetlerini ve doğdukları şehir ve ülke bilgilerini başvuru formunuza eklemeniz gerekmektedir. Her çocuğunuz için aynı teknik özelliklere sahip fotografları da yüklemeniz gerekmektedir. Lütfen aşağıda listelendiği şekilde çocuklarınızı eklediğinizden emin olunuz:

  • Hayatta olan tüm öz çocuklar;
  • Sizin tarafınızdan evlat edinilmiş hayatta olan tüm çocuklar ve;
  • Hayatta olan, evli olmayan ve DV başvurusunun yapıldığı tarih itibariyle 21 yaşını doldurmamış tüm üvey çocuklar. Çocuğun ebeveyniyle yasal olarak ayrılmış olsanız ya da çocuk sizinle yaşamıyor veya ABD’ye göç etmeyecek olsa dahi elektronik başvurunuza eklenmelidir.

Not: Eğer 13. soruya (2) numaralı yanıtı veriyorsanız eşinizin bilgilerini, 14. soruya ise 0’dan büyük bir sayı yazarsanız da çocuklarınızın bilgilerini girebileceğiniz ekran, Başvuru Formununun ilk sayfasını tamamlayıp Devam dedikten sonra yeni bir sayfada karşınıza çıkacaktır.

Detaylı bilgi için Yönerge‘nin içinde bulunan Sıkça Sorulan Sorular kısmını inceleyebilirsiniz.

8.Başvuru Sonunda Ekranda Çıkan Confirmation Number ‘ı Kaybetmiyoruz!!

Çünkü bu numara Mayıs ayı geldiğinde, lotoyu kazanıp kazanamayacağımızı söyleyecek numara olacak.

Başvuru sonuçları takip eden yılın Mayıs ayının ilk haftasından itibaren açıklanıyor. Sonuçlara nasıl bakacağınızı şuradaki yazımda anlattım. Adımları takip ederek kolay bir şekilde şans yüzünüze gülmüş mü gülmemiş mi öğrenebilirsiniz 🙂

Herkese bol şans, umarım faydalı olmuştur. Buralara kadar gelmişken, facebook sayfamı beğenip, instagram profilimi takip etmeyi unutmayın 🙂

Etiketler : Başvuru tarihi ne zamanBaşvuru Tarihi NezamanBaşvuruda Hangi Sorular SorulurBaşvuruda Kullanılacak Fotoğraf Nasıl OlmalıdırçekilişÇekiliş Başvurusu Ücretli midirDiversity Visa ProgramDV-2018DV-2019DV-2020Green CardGreen Card başvuru tarihiGreen Card LotteryGreen Card Lottery (Yeşil Kart Çekilişi) Başvurusu Hakkında Bilinmesi GerekenlerGreen Card Lottery (Yeşil Kart Çekilişi) NedirGreen Card Lottery Başvurusu Hakkında Bilinmesi GerekenlerGreen Card Nedir ?LotoYeşil KartYeşil Kart ÇekilişiYeşil Kart Lotosu

16 yorum

  1. Nasil yani ya? Tum sorular bu kadar mi? 7 ceddimize dair bilgiler, bitirdigimiz okullarin mezuniyet dereceleri, son seyahat ettigimiz ulker, bankadaki paramiz vs. gibi insani sinir eden sorular yok mu? Aman tanrim!!! Bir sonrakine kesinlikle basvurmam lazim! Basvuru donem tarihlerinin yazdigi bir adres var mi bildigin?

    1. Kesinlikle bu kadar sorular, tamamen şans işi aslında, tabi lotoyu kazandığınız taktirde konsolosla bir mülakat atlatıyorsunuz, o da tamamsa gelsin green card. Ekim ayının ilk haftası başlıyor kasım ayının 2. Haftasına kadar. Başvuru için paylaştığım linkte yine yazıyor tarihler ordan da bakabilirsin 😊

  2. Merhaba,

    Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler ancak sormak istediğim bir şey var. Eğer bilgi sahibiyseniz lütfen beni bilgilendirin.

    ”Vize alabilecek durumda olan eşin başvuru formuna eklenmemesi esas başvuru sahibinin vize görüşmesi sırasında diskalifiye olmasına sebep olacaktır. ” şeklinde bir ibare var ancak form içerisinde eş bilgilerini girebileceğimiz bir alan ya da eş fotoğrafını ekleyebileceğimiz ayrıca bir bölüm yok. Ben mi birşeyleri yanlış yapıyorum anlayamadım.

    Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhabalar,

      Başvuru yaparken 13. soru olan evli misiniz sorusuna “Married and my spouse is NOT a U.S.citizen or U.S. Lawful Permanent Resident (LPR)” (Evli ve Eşi U.S vatandaşı olmayanlar) şıkkını seçerek cevap vermeli ve var ise 14. sorudaki eş sayısını girmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra başvurunun ilk sayfasında işimiz bitiyor. Continue (Devam) butonu ile forma devam ettiğinizde eş ve varsa çocuklarınızın bilgilerini girebileceğiniz ekran gelecektir.

      1. hızlı dönüş için çok teşekkür ederim. Açıkçası tek sayfadan ibaret sandığım için devam butonuna tıklayarak eğer eksik yaptıysam boş yere elenmeyeyim istedim 🙂 tekrar teşekkürler..

        1. Rica ederim, haklısınız aslında öyle düşünmekte, ben de yazıya eklesem faydalı olabilir aslında 🙂
          Yine bir sıkıntı olursa yazabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bol şans..

  3. Samimi bir dille bilgilendirme ve emeğin için teşekkür ederim. Sanırım son 6 aya ait bir fotoğrafım olduğunda son gün bitmeden başvuru yapacağım.

  4. merhaba,

    bend evlet memuruyum . pekı bende basvurabılır mıyım?

    tskler ,sevgıler…

  5. Merhaba başvurumu tamamladım sonunda devam dedim ve authentication numarasını doğruladım ve sayfa beni otomatik yeni başvuru formuna yönlendirdi confirmaition number vermedi bana. Ne yapmam gerekiyor? Tekrar formu doldurmak istemiyorum diskaliyefiye olmamak için.

    1. Merhaba Zeynep, yeni bir başvuru formuna sadece eşin ve çocuğun varsa yönlendiriyor, senin bilgilerin bittikten sonra onlarınkini doldurabilmen için. Böyle bir durum söz konusu olmuş olabilir. Tekrar girmeyi denesen sıkıntı olmaz, zaten başvurun alındıysa alındı der yapmaz, ama confirmation number vermediyse muhtemelen olmamıştır zaten.

      1. Çok teşekkürler yaptım oldu o numarayı aldım😅 Bol şans hepimize🙋🏻‍♀️💐

  6. Merhaba. Bekar kişiler için çocuk sayısı 0 (sıfır) olarak mı yazılacak ? Boş mu bırakılacak ?

Yorumlar buraya :)