close
AvrupaFaydalı BilgilerSeyahat

Arabayla İstanbul-Belgrad-Budapeşte Rotası

Kafayı mı yedin Budapeşte’ye kadar niye arabayla gittin diyebilirsiniz, haklısınız da kafayı yemiş olabiliriz. Sebebine gelince benim kız kardeşim Eötvös Loránd Üniversitesinde okumaya başladı, 3 buçuk sene orada olacağı için, onu yerleştirmeye gittik biz, annem babam kardeşim, ben ve bir bagaj dolusu eşya olunca çok daha ucuza gideriz diye düşünerek bu yola başvurduk. Yazının sonunda hesap kitap sonucunda bakıcaz bakalım ucuza gelmiş mi 🙂 Soru cevap olarak devam ediyorum, eğer sorularınız varsa yorum bırakırsanız yazıyı güncelleyebilirim keyifle 😉

Araçla yurtdışına çıkmadan önce neler yapılır ?

İlk yapılması gereken araç için yeşil kart – Uluslararası Sigorta, Yeşil Sigorta veya GreenCard da deniliyor- alınması. Yurtdışına araçla çıkmanın en birinci koşulu, buradaki sigortanızın bir benzeri oluyor ve yurtdışında yaşanabilecek kazalara karşı güvence oluyor. İstenilen bir sigorta şirketinden veya direk Türkiye Turing ve Otomobil Kurumundan alabilirsiniz. Biz toplamda 6 gece kalacağımız için en kısa süreli olan 15 günlük yeşil kart aldık ve ücreti 47.25 euro idi. Güncel ücret ve süre bilgisi için tık tık…

İkinci yapılması gereken ise sürücü belgenizi yenilemek. Eski ehliyetlerin geçerliliği 31.12.2020 tarihinde bitecek zaten, yani normalde o zamana kadar vaktiniz var fakat yurtdışına çıkacaksanız, öncesinde yenilemek zorundasınız. Yeni ehliyet almak için ödemeniz gereken ücretler bu linkte mevcut, randevu almak için de https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil kartınızı alıp, sürücü belgenizi de yenilediyseniz yurtdışına çıkmaya hazırsınız demektir. Araç ruhsatında adı yazılı olan kişinin seyahat boyunca araçta bulunması gerektiğini de unutmamalısınız. Şoför koltuğuna geçecek her kişinin yeni ehliyeti de olmalı tabi ki, bu sadece ruhsat sahibine özel bir durum değil.

Gümrük kapısında çok sıra bekleniyor mu ?

Bu çok değişken bir soru aslında sanırım, 3 gidiş 3 de gelişte gümrük kapısında bekledik, yani toplam 6 adet gümrük kapısı tecrübemiz oldu. İstanbul’dan Bulgaristan’a geçerken 3 saat, Bulgaristan’dan Sırbistan’a geçerken 1buçuk saat, Sırbistan’dan Macaristan’a geçerken de 40dakika falan bekledik. Biz avrupada okulların açılış zamanına denk geldiğimiz için oldukça yoğun bir dönemde geçmişiz, normalde çok daha kısa sürüyormuş. Zaten dönüşte mesela en fazla yarım saat bekledik gümrük kapılarında, bu sebeple çok net cevap veremiyorum bu soruya.

Benzin konusu nasıl halledilmeli ?

Günümüz kurlarını göz önüne aldığımızda malesef eskisi gibi avrupa’da benzin ucuz değil. Bizim gidişimiz eylül 2018, yani bu tarihin fiyatlarını paylaşayım. Türkiyede benzinin litresi 6.10tl iken. Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan üçünde de benzinin litresi 10tl civarındaydı. Bu sebeple biz Türkiye gümrük kapısına gelmeden önce depoyu fulledik, Sırbistan’a geçene kadar da hiç benzin almadık. Yani ihtiyaç molaları dışında Bulgaristan’da hiç durmadık.

Ücret ödemesine gelince, benzincilerde hep kredi kartı tercih ettik. Tüm benzincilerde yerel para biriminden hesaplama yapılıyor, euro ödemek isterseniz onlar kendi kur sistemleriyle çeviriyorlar. Farklılıklar olacaktır bir de onu düşünmeyelim diye kredi kartından çekim yaptık, size de tavsiyem bu yönde olacak.

Yollar nasıl, trafik kuralları ile ilgili nelere dikkat etmeli ?

Yolların bizim yollarımızdan çok bir farkı olduğunu söyleyemem, tek gidiş tek geliş yol toplasanız 50-100km var onun dışında tüm yollar bizim TEM otoyolu gibi, genel olarak 3 şeritli. Yol ayrımları 100-200 metre önceden ayrılmaya başlıyor ve yerdeki oklarla gösteriliyor. Buralarda sıkıntı yok ama dikkatinizi çekmek için maddeli bir anlatıma geçmek istiyorum 🙂

  • Sol şeritte kalmayın : Sol şeride sadece araç sollamak için geçin ve sonrasında bulunduğunuz şeride geri dönün, çünkü siz 140km hızla bile gitseniz emin olun arkanızdan 200km hızla bir mercedes geliyor olabilir o_O
  • Makas atmayın, şerit değiştirirken sinyal verin : Sonuçta bilmediğiniz memleketlerde olacaksınız, neler olabilir bilmediğiniz için, kural diye söylenen şeylere uymaya çalışın. Normalde Türkiye’de de bunları yapmamalısınız ama orada bir tık daha dikkatli olmanız gerekiyor.
  • Yaya geçitlerinde yayaya yol verin : Bu heralde en çok dikkat etmeniz gereken kural, çünkü Türkiye’de %80 insan yaya geçidinin ne demek olduğunu hala anlamış değil bence. Yaya geçidinde eğer yayaya özel bir trafik ışığı yok ise, yaya yaya geçidine yöneldiği anda durmanız gerekiyor, çok net. Kesinlikle dikkat edin.
  • Hız limit tabelalarına dikkat edin : Hız limitlerine göre gidin, gitmelisiniz de evet ama bazı yerlerde gerçekten çok saçma oluyor, 120 ile giderken bi anda 70 falan yazıyor, gaza mı yüklenelim ne yapalım anlamadığım kısımlar oldu. Radar öncesinde hep tabela oldu zaten onlara dikkat edin, genelde üst geçitlerde hep kamera vardı. Onun dışında avrupada otoyollarda hız sınırı 130km olarak belirlenmiş olduğunu belirteyim. Not: Bir yerden sonra artık 3 şeritli ve bomboş yollar olduğunu görünce hız yapıyorsunuz gerçekten ceza gelse bile yapcak birşey yok diyerek, gümrüklerden geçerken herhangi bir cezam çıkmadı, sonradan da gelmez heralde arkadan 🙂 Gelirse bu yazıyı güncellerim, söz 😉
  • Araç park yerlerine dikkat edin : Bu seyahatte bizi en zorlayan şey park yeri oldu, bu sebeple bunu ayrı bir başlıkta açıklamak isterim 🙂
  • Hareket halindeyken farlarınızı açık tutun : Bu kural özellikle Bulgaristan’da zorunlu, gündüz bile olsa farlarınız açık olmalı.

Park yeri bulmak kolay oldu mu ? Park yeri için ödemeleri nasıl yaptınız ?

Beni en çok stres yapan şey bu oldu gerçekten, ben oldum siz olmayın diye anlatmak istiyorum biraz. Öncelikle tuttuğunuz ev ya da otellerin otoparkı olsun, ama ona da dikkat edin, kimisi normal sokakta park etme durumunuza bile otoparkı var şeklinde işaretlemiş booking.com’da falan, ve sokaklarda genel olarak yer olmuyor.

Belgrad’ta evimizin kendi otoparkı vardı  ve günlük 10euro ödedik. Budapeşte’de sokaklara park etmemiz gerekti ve aşırı pahalı saati 1,40euro civarı, ödemeler hafta içi sabah saat 8 ile akşam 8 arasında geçerli. Yani akşam 8den sabah 8e kadar ve de hafta sonları ücretsiz. Örneğin aracınızı bir sokağa park ettiniz, sokakta eğer park ücretini ödeyeceğiniz makinalardan yoksa, beleş demek oluyor. Ama makineler var ise, bulunduğunuz ülkenin para birimiyle kaç saat kalacaksanız o kadarlık bir ücreti park ettiğiniz anda makinaya ödeyip, fişinizi de aracın ön camına içerden koymalısınız ki, ödemenizin yapıldığı belli olsun.

Sokaklarda gerçekten çok fazla çekici araç var, hiç affetmiyor çekiyorlar. Seyahatinizde bunlarla uğraşmak istemezsiniz bence, bu sebeple, ödemenizi yapın. Bizim gibi 2 tam gün kalacaksanız toplam 20-24 saat falan aracı bırakmanız durumunda 30 euro civarı ücret ödemeniz gerekiyor, bu da oldukça dolgun bir ücret otopark için. Bir de maximum 3 saat durabiliyorsunuz, 3 saatte bir aracın yerini değiştirmeniz gerekiyor sanırım. Bu durumda Budapeşte için size verebileceğim bir önerim var. Arena Plaza isimli avm’nin otoparkı ücretsiz. Biz aracımızı 2 gün boyunca oraya bıraktık, otelimize 2km uzaklıktaydı bu sebeple de hiç bir sıkıntı yaşamadık. 30 euro kar ettik mis gibi 😉

Budapeşte park ücretleri için tık tık…

Belgrad park ücretleri için tık tık…

Otoban ücretleri ne kadar ?

Öncelikle Kapıkule sınır kapısında Bulgaristan‘a geçtiğiniz zaman Vinyet ( Vignette, Vinetka) almanız ve aracınızın ön camının sağ alt kısmına içerden yapıştırmanız gerekiyor.

Bu aslında türkiyedeki HGS gibi bir sistem olduğu söylense de bizdeki gibi kameralarla okutulan bir sistem değil, polis çevirmesi olduğunda bakılan, ve ödeme makbuzunun da istendiği bir pul aslında. Ücreti haftalık 8euro, aylık 15 euro ve normalde gümrük kapılarında da satılması gerekse de kimse satmıyor, her görevli direk ilk benzinciye sizi yönlendiriyor. Benzinciden alırken de dikkat edin normalde 8euro olan ücretten fazla almaya çalışabiliyorlar, ısrarcı olun 🙂 Güncel vinyet fiyatları ve Bulgaristan’la ilgili aklınıza gelebilecek bir çok sorunun cevabı için Dışişleri Bakanlığının sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bulgaristan’dan Sırbistan’a geçerken bir de gereksiz biz dezenfekte ücreti ödedik 3euro. Alttan arabaya cılız bir su fışkırttılar, adı oldu dezenfekte :/

Sırbistan’a geldiğimiz zaman burada Vinyet uygulaması yok. Otoyollarda gittiğiniz yol kadar ödeme yapıyorsunuz. Otoyola girişte gişeden kartınızı alıp, çıkarken o kartla ücretinizi ödüyorsunuz. Ödemeleri dinar, euro veya bazı gişelerde kredi kartı ile ödemeniz de mümkün. Biz her yerde otoyollara ödemeleri euro olarak yaptık. Sırbistan’da 2 kere otobana para verdik, biri 4.5 euro, diğeri de 6.5 euro. Aynı şekilde dönüş yolunda da bu paraları ödediğimiz için Sırbistan bize 22euroya mal oldu. Dışişleri Bakanlığının Sırbistan ile ilgili bilgilendirmelerini bulabileceğiniz sitesi için de tık tık…

Macaristan’a geldiğimiz zaman burada yine Vinyet uygulaması var. Bulgaristan’dan farklı olarak herhangi bir yere yapıştıracağınız bir şey vermiyorlar, sadece üzerinde araç plakanızın yazılı olduğu bir fiş veriyorlar. Polis sorduğu zaman bunu göstermeniz gerekiyor. Vinyet’i benzincilerden ve yol kenarındaki marketlerden giriş yapıldıktan en geç 60 dakika içerisinde almanız gerekiyor. Ücreti haftalık 2.975HUF (yaklaşık 9 euro), aylık da 4.780 HUF (yaklaşık 14 euro), ödemeyi yapıp fişi saklamak yeterli. Macaristan’ın da linkini verelim eksik kalmasın, yola çıkmadan şöyle bir göz gezdirmekte fayda var..

Böyle baktığımızda toplamda yola ödediğimiz para yaklaşık 45euro.

Bulgaristan’da yollar güvenli mi ?

Bulgaristan ile ilgili söylenen baya kötü şey var, polisler rüşvet istiyor, yollarda geceleri sahte polisler oluyor vs.. Ama ne desem bilemiyorum çünkü böyle şeylere rastlamadık. Kapıkule sınır kapısından girdikten sonra sadece vignette almak için ilk istasyonda durduk. Sırbistan sınırına kadar 360km yol var ve bu yolda sadece benzincide ihtiyaç molası için durduk. Böyle polisle ilgili şeylerin de hep gece olduğunu duyduğumuz için gündüz yolculuğunu tercih ettik. Bu konuyla ilgili ilginç tecrübesi olan varsa, yoruma yazarsa sevinirim 🙂

Dolayısıyla şimdi bir de en dip toplama bakalım.
Yeşil kart 47.25 euro + Otoyol ücretleri 45 euro + Benzin ücreti (5kere fulledik) yaklaşık 1500tl (200euro) + Otopark 15euro = Totalde yaklaşık 300euro para harcadık.
Hiç de öyle ucuz yollu bir seyahat olmadı yani, 4 kişi gidiş geliş 500tl’ye bilet bulsaydık aynı masrafa gelmiş olacaktı ve bu kadar da yorulmayacaktık. Sanırım tekrar gitmem ben, ama sizler gidecekseniz de fiyatlar ve aklımdaki önemli konular böyle, umarım faydası olur.

Sizin arabayla yurtdışı yolculuğu ve bu güzergahla ilgili tecrübeleriniz, anılarınız, bildikleriniz varsa yorum olarak bırakmayı unutmayın. Yine sorularınız varsa onları da sorabilirsiniz, yazıya eklemeler yapabilirim.

 

Etiketler : arabayla avrupaarabayla belgradarabayla budapeştearabayla istanbul belgrad budapeştearabayla yurtdışıaraçla avrupaaraçla yurtdışıotopark ücretleripark yerlerivignettevinetkavinyetyurtdışında park etme

11 yorum

  1. Gecen sene esimle birlikte Türkiye’ye araba ile yolculuk yaptik. Hem dügün alisverisi yaptik hem de daha önce Türkiye’ye hic gitmemis olan Sebastian icin ayri bir deneyim olur diye düsündüm. Geri dönüste Edirne’den Bulgaristan’a gecerken dezenfekte ettiler 3 Euro aldilar, nasil zorumuza gitti. Ne demek yani simdi Türkiye’den geliyoruz diye bakteri dolumuyuz biz dedim kendi kendime.

  2. Çok detaylı bir bilgi paylaşmışsınız, emek harcandığı belli oluyor. Bu denli güzel çalışma için elinize ve emeğinize sağlık. site yönetimine teşekkür ediyoruz.

  3. Bir aylık bi eğitim için macaristanin guneyinde bir kasabaya gideceğim ve orada da araba kiralamam gerekecek. Otopark ucreti odemem gerekmeyecek bu bir aylık surecte ama arabayla mi gitsem ucakla mi gerçekten kararsızım. Keske yolda arkadaşlik etmesi icin yanima birini bulabilseydim o zaman dusunmezdim muhtemelen . Bir de coronavirus var. Yollarin acilmasi gerekiyor tabii. Muhtemelen ucakla gitmem gerekecek 🙁 bu arada yaziniz cok faydali olmus elinize sağlık 🙂

  4. Bizde arabayla aynı rotayı gitmeyi düşünüyoruz. Uçak bileti 4 kişi için 8000 tl çıkıyor. Araba yarı fiyata gelir diye düşünüyoruz. YAzınız çok faydalı oldu bize 🙂

    1. yaziniz icin tesekkurler. ayni guzergahi izleyecegim ve sormak istedigim bir sey var. Vizeyi hangi ulkeden aldiniz?

  5. Elif hanım gittiniz mi siz. Biz de duraklama ve gezmeli bir yollculuk planlıyoruz 10 günlük.yazi güzel teşekkürler. bir de rotqlqrda gezilecek yerler ve birkaç günlük konaklamalar ile ilgili yazı okumalıyım.

Yorumlar buraya :)