close
Faydalı Bilgiler

Schengen Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Schengen vizesine adını veren Schengen, Avrupa’nın büyük bir kısmını kaplayan, 400 milyonu aşkın AB üyesi vatandaşın pasaportsuz seyahat edilebileceği bölgeyi ifade eder.  Aslında Schengen, Lüksemburg’un küçük bir kasabasının adıdır.  14 Haziran  1985 yılında imzalanan Schengen antlaşmasında ilk etapta Lüksemburg, Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika vardı, fakat daha sonra birer birer yeni ülkeler eklenmeye başladı ve bugün toplamda 28 ülke, Schengen Ülkesi olarak anılmaktadır.

Schengen Ülkeleri için tık tık..

Schengen Vizesi Ne İşe Yarar ?

AB vatandaşı olmayanların Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde, bölgedeki diğer ülkelere serbestçe seyahat edilmesine olanak sağlar.

Schengen Vizesinin Hangi Ülkeden Alındığı Önemli midir ?

Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Resmi yazılarda yukarıdaki paragrafı sıkça görürsünüz fakat bunun esnediği durumlar olmuyor değil, örneğin bir haftalık turlarda, giriş ülkesinden değil de en fazla kalınacak ülkeden vize alınması çok genel bir uygulamadır. Bu sebeple tabiki de turla gitmiyorsanız, bence riske atmamanız gerekir, çünkü ilk girişte vizenizin kontrolü yapılırken, haklı olarak, gümrük polisi kendi ülkesinin konsolosluğundan alınmış bir Schengen vizesi arıyor, ve bunu görmediği taktirde çok fazla soru soruyor. Benim Yunanistan’dan alınmış çoklu giriş – çıkışlı vizeyle, ilk Romanya’ya girmişliğim var. Diğer bir tecrübem de Fransa vizesiyle Almanya’ya girmemdi, iki tecrübemde de bir sıkıntı yaşamadım.

Bunun dışında hangi ülkeden aldıysanız o ülkeye giriş yaparak, Schengen kurallarına uyarsanız, sonraki vize alımlarınızda bu size çok olumlu bir şekilde yansıyor ve vize süreleriniz uzuyor.

Schengen Vizeniz Olsa Bile Gümrük Polisi Sizi Geri Çevirebilir mi ?

Cevabım kesinlikle evet, her zaman bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Çok yakın bir arkadaşım Yunanistan’dan alınmış Schengen vizesiyle, Romanya’dan ( normalde Schengen vizesi ile rahatlıkla giriş çıkış yapılabiliyor ) uçağa bindirilerek geri gönderildi. Gerekçe ise vizenin tek girişli olması idi, ki bu da aslında problem olan bir konu değil, ama ülkeler kendi içlerindeki yasaları ile bunları yasaklayabiliyorlar.

Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Bu konu hangi ülkeden vize alacağınıza, işveren, işçi veya öğrenci olmanıza göre değişeceği için aşağıda sitelere yönlendirme yapacağım, bu şekilde doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

Almanya vize başvurusu için tık tık …

İtalya vize başvurusu için tık tık …

Yunanistan vize başvurusu için  tık tık … veya tık tık …

Fransa vize başvurusu için tık tık …

Hollanda vize başvurusu için tık tık …

Lüksemburg vize başvurusu için tık tık …

Belçika vize başvurusu için tık tık …

 

Bütün soru ve sorunlarınız için bu yazının altına yorum bırakabilir veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler : schengenschengen vizesischengen vizesi hakkında bilinmesi gerekenler

Yorumlar buraya :)